Voor welke investeringen?
Investeringen in grootschalige elektrische boilers of warmtepompen. Ook operationele kosten (OPEX) kunnen gedurende een aantal projectjaren gesteund worden. De investeringen kunnen onder bepaalde voorwaarden ook door een derde partij uitgevoerd worden.
Voor welke ondernemingen?
Voor bedrijven met een omvangrijke CO2-uitstoot (10.000 ton/jaar of meer in het kalenderjaar 2022).
Hoeveel steun geeft VLAIO?
Er wordt steun gegeven via een zogenaamd tweezijdig ‘contract for difference’. De hoogte van de steun wordt daarbij jaarlijks aangepast aan de veranderende marktomstandigheden, met name de prijzen van elektriciteit en aardgas en de kost van emissierechten. Met andere woorden: als de netto-inkomsten uit het project stijgen, neemt de steun die wordt uitgekeerd aan het project af en omgekeerd. Indien de marktomstandigheden zodanig veranderen dat de investering voldoende rendabel is, kan de geldstroom ook van het bedrijf naar de overheid lopen. De maximale steun per project bedraagt 2 miljoen euro per jaar.
Hoe lang geeft VLAIO steun?
De steun wordt in deze pilootoproep toegekend voor een steunperiode van 10 jaar. Dit biedt investeerders een langdurige zekerheid en stimuleert de ontwikkeling van duurzame energieprojecten op de lange termijn.
Hoe verloopt de procedure?
Op dit moment staat de voorinschrijving open en die blijft geopend tot woensdag 30 april 2025. De bedrijven die tijdens de eerste fase van de oproep hun interesse om deel te nemen formeel bevestigd hebben en waarvan de aanvraag ontvankelijk werd verklaard, krijgen daarna de kans om een bod uit te brengen. De biedprocedure loopt tot vrijdag 30 mei 2025. Tijdens de biedprocedure kunnen ondernemingen een bod uitbrengen per vermeden ton CO2-emissie. Projecten die het subsidie-efficiëntst zijn in de reductie van CO2-emissies krijgen voorrang.
Meer weten of hulp nodig bij een aanvraag? Neem gerust op even contact op.