Het H2020 PLATIRUS-project presenteert de eindresultaten

Na 4,6 jaar onderzoek heeft het PLATIRUS-project met succes zijn doelstellingen bereikt: het onderzoeken, ontwikkelen, evalueren en opschalen van nieuwe en duurzame recyclingtechnologieën om metalen uit de platinagroep terug te winnen uit secundaire afvalbronnen. Zo wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe toeleveringsketen en voorzieningszekerheid voor de Europese industrieën.

Het door de EU gefinancierde Horizon 2020-project PLATIRUS (PLATInum group metals Recovery Using Secondary raw materials) presenteerde zijn onderzoeksresultaten tijdens een laatste online exploitatieworkshop op 21 april 2021. Het online evenement #ExploitPLATIRUS markeerde het hoogtepunt van vier jaar en zes maanden praktijkgericht onderzoek en grootschalige duurzame demonstraties over 11 recyclingtechnologieën voor platinagroep metalen (PGM’s) via 3 hoofdfasen: uitloging, scheiding en terugwinning.

PLATIRUS projectresultaten

De projectresultaten zijn gezamenlijke inspanningen van 11 projectpartners uit Europa die de hele marktwaardeketen vertegenwoordigen:

  • Elf innovatieve, kostenefficiënte en duurzame technologieën ontwikkeld door VITO, SINTEF, de Technische Universiteit Wenen, TECNALIA en de KU Leuven, die erin zijn geslaagd PGM’s terug te winnen uit gebruikte autokatalysatoren, mijnbouw- en elektronisch afval, en hebben aangetoond dat het mogelijk is om de gerecycleerde PGM’s te gebruiken voor de productie van gloednieuwe autokatalysatoren met zeer hoge prestaties die voldoen aan de normen voor de automobielsector.
  • Van de 11 PLATIRUS-technologieën blinken er 3 uit vanwege hun hoge efficiëntie en terugwinningspercentage, lage kosten, duurzaamheid en lage impact op het milieu. Ze zijn opgeschaald naar TRL5 en zijn nu klaar voor verdere opschaling voor industrieel gebruik.
    1. Microgolfgeassisteerde uitloging, ontwikkeld door VITO
    2. Niet-conventionele vloeistof-vloeistofscheiding, ontwikkeld door de KU Leuven
    3. Gasdiffusie-elektrokristallisatie (GDEx), ontwikkeld door VITO
  • De economische levensvatbaarheid van de PLATIRUS-technologieën heeft in conservatieve scenario’s een terugverdientijd van ongeveer zes jaar aangetoond, en een gecumuleerde omzet van bijna vier keer de initiële investering die zou worden bereikt in het vijftiende productiejaar.
  • Zes PLATIRUS-technologieën zijn door de Europese Commissie bekroond als ‘Great EU-innovations’. De projectpartners SINTEF, VITO en KU Leuven hebben in 2018 en 2020 de Innovation Radar Prize ontvangen voor hun ontwikkeling van baanbrekende oplossingen om PGM’s uit secundaire afvalbronnen te recyclen.
  • Er is één octrooi verleend voor de door VITO ontwikkelde gasdiffusie-elektrokristallisatie (GDEx)-technologie voor het herwinnen van Pd (palladium); daarnaast werd Pt (platinum) herwonnen door cementering en Rh (rhodium) door precipitatie.

Workshop resultaten

Tijdens de laatste online exploitatieworkshop toonde het PLATIRUS-consortium de belangrijkste resultaten van hun jarenlange technologisch en wetenschappelijk onderzoek van de voorgestelde nieuwe recyclagetechnologieën, alsook de financiële, economische, milieu- en marktimpact van die technologieën. Meer dan 80 deelnemers uit de sectoren afvalbehandeling en -verwerking, waardevolle metalen raffinage en eindgebruikers woonden het seminarie bij.

De afsluitende workshop omvatte presentaties door 19 belangrijke sprekers van TECNALIA, Monolithos, KU Leuven, de Technische Universiteit van Wenen, VITO, SINTEF, CRF, Ford Otosan, Boliden Harjavalta Oy, Johnson Matthey en PNO Innovation Belgium. Daarnaast presenteerde een vertegenwoordiger van de Europese Commissie (EC) inzichten over de EC-visie op het ondersteunen van kritieke grondstof-gerelateerde activiteiten in het nieuwe onderzoeksprogramma Horizon Europe.

Aan het einde van de workshop werd aangekondigd dat de geselecteerde terugwinnings- en raffinagetechnologieën die in het PLATIRUS project door VITO ontwikkeld werden tot TRL 5, namelijk microgolf-geassisteerde uitlogging en GDEx, verder zullen worden opgeschaald tot TRL 7 in een nieuw door de EU gefinancierd Horizon 2020-project, PEACOC: Pre-commercial pilot for the efficient recovery of Precious Metals from European end-of-life resources with novel low-cost technologies.

PEACOC

Het belangrijkste doel van het PEACOC-project is het demonstreren op pre-commerciële proefschaal bij TRL 7 van een nieuw, economisch en ecologisch haalbaar metallurgisch proces voor de terugwinning van edele metalen uit een grote verscheidenheid aan afgedankte producten die in overvloed beschikbaar zijn. beschikbaar in Europa. Het projectconsortium heeft 19 partners uit 10 Europese landen en Turkije, dat de hele industriële waardeketen vertegenwoordigt. Het project wordt gecoördineerd door TECNALIA en zal vanaf mei 2021 vier jaar duren.

Lees meer over de uiteindelijke PLATIRUS-resultaten en uitkomsten in de laatste projectnieuwsbrief #8.

Het PLATIRUS consortium.

 

*Vanaf april 2020 is Env-Aqua Solutions geen onderdeel van het PLATIRUS consortium.