Commissie publiceert nieuw EIC Accelerator-programma 2021

Met de waarschijnlijke publicatie en opening van het nieuwe Horizon Europa-programma in april worden de contouren ervan langzaam maar zeker zichtbaar. Zo ook het succesvolle EIC Accelerator programma 2021 dat de Europese Commissie vorige week publiceerde. Met een budget van ruim 1 miljard euro en twee deadlines in 2021 belooft de concurrentie opnieuw hevig te worden. Tijd om u een overzicht te geven.

Wat is het EIC Accelerator-programma?

Het EIC Accelerator-programma is de Champions League onder de Europese subsidies. Het programma heeft een royaal budget, maar is een zeer competitief programma met een slagingspercentage van minder dan 3%. Het is ontworpen voor zeer innovatieve KMO’s, de zogenaamde ‘deep-tech innovatiekampioenen’ met het vermogen om op te schalen. Het gaat om disruptieve technologieën en/of baanbrekende innovaties die grote maatschappelijke uitdagingen aanpakken. KMO’s die de EIC Accelerator aanvragen, zijn niet in staat zelf voldoende financiering uit de markt te halen.

Er zijn twee soorten financiering beschikbaar die gecombineerd kunnen worden:

  • Enerzijds is er een reguliere subsidie ​​van maximaal 2,5 miljoen euro, waarmee 70% van de totale projectkosten wordt gefinancierd.
  • Aan de andere kant bestaat de mogelijkheid om bovenop de subsidie ​​een optionele investering in het aandelenkapitaal (eigen vermogen) van de aanvrager te doen, tot een maximum van 15 miljoen euro. Niet-bancair eigen vermogen kan ook worden gebruikt als cofinanciering voor de subsidie.

In aanmerking komende projecten moeten een Technologisch Readiness Level (TRL) hebben, beginnend bij niveau 5/6 (prototype) tot niveau 8 (gekwalificeerd systeem). Voor aandelen is elke TRL toegestaan. Gefinancierde projecten duren twaalf tot vierentwintig maanden.

Wie kan een aanvraag indienen?

Het nieuwe EIC Accelerator-programma heeft de doelgroep van aanvragers verbreed:

  • KMOs uit een EU-lidstaat of geassocieerd land.
  • Kleine midcapbedrijven (minder dan 500 werknemers) uit een EU-lidstaat of geassocieerd land: alleen voor snelle opschaling (bijvoorbeeld TRL 9) en komen alleen in aanmerking voor eigen vermogen.
  • Individuen uit een EU-lidstaat of geassocieerd land die van plan zijn een kmo of midcap op te zetten in een EU-lidstaat of geassocieerd land.
  • Natuurlijke personen uit een derde land die van plan zijn een kmo op te richten (inclusief startende ondernemingen) of een bestaande kmo naar een EU-lidstaat of een geassocieerd land te verhuizen.

Wat is er nieuw in het EIC Accelerator-programma 2021?

De Europese Commissie heeft verschillende wijzigingen aangebracht in het nieuwe EIC Accelerator Program:

Naar “bottom-up” en “top-down” subsidieaanvragen

De EIC verleent meer steun aan prioritaire thema’s voor de toekomst van Europa. Daarom zijn er vanaf 2021 twee categorieën: de open categorie (‘bottom up’) en de categorie uitdagingen (’top down’), die baanbrekende innovaties financiert, met name op het gebied van strategische digitale en gezondheidstechnologieën en Green Deal-innovaties voor economisch herstel. Het advies is om over het algemeen voor de open categorie te gaan, tenzij uw voorstel meer geschikt is voor de categorie uitdagingen.

Het aantal herindieningen terugdringen en de steun voor KMOs verbeteren

Om het aantal herindieningen van projecten – dat volgens de Commissie veel te hoog was in het kader van Horizon 2020 – te verminderen, introduceert de EIC een wachtperiode van twaalf maanden (“cooling down”) na de mislukte indiening van twee opeenvolgende voorstellen bij de EIC Gaspedaal. Tijdens het projectselectieproces biedt de EIC ook coaching diensten aan om KMOs te helpen de meest geschikte financiering te vinden en de follow-up van het ingediende voorstel te verbeteren.

Nieuw selectieproces in drie stappen

De belangrijkste verandering betreft de vereenvoudiging van het evaluatiesysteem, met de afschaffing van de score per onderdeel en de introductie van een selectieproces met een ‘go/no go’-benadering in drie stappen:

Korte toepassing

  • U heeft een revolutionair idee/deep tech idee met potentieel om op te schalen en u heeft financiële steun nodig:
  • Vertel uw verhaal op vijf pagina’s op het AI-platform van de EIC via online formulieren en beantwoord een reeks vragen.
  • Maak een pitchdeck van maximaal tien dia’s volgens een vast format.
  • Maak een videopitch van maximaal drie minuten waarin de kernleden van uw team (maximaal drie personen) de motivatie voor uw sollicitatie geven.

De vier EIC-experts geven op elk moment (geen deadline) een oordeel (‘go/no go’). Als minimaal twee reviewers voor alle criteria een ‘go’ geven, is uw korte aanvraag succesvol en wordt u uitgenodigd een volledige aanvraag op te stellen.

Volledige toepassing

  • Vul het online formulier in op het AI-platform dat automatisch een compleet en gedetailleerd businessplan produceert met informatie over de financiën en structuur van uw bedrijf.
  • Bereid een pitchdeck voor dat u kunt gebruiken wanneer u wordt uitgenodigd voor interviews.
  • Dien dan uw volledige aanvraag binnen de gestelde deadlines in. De evaluatie is gebaseerd op de volgende criteria: excellentie; invloed; risico en uitvoering. Als alle drie de beoordelaars alle criteria goedkeuren, wordt uw volledige aanvraag met succes beoordeeld en wordt u uitgenodigd voor een persoonlijk interview met een EIC-jury.

Jury

  • Pitch uw innovatie voor een EIC-jury (maximaal zes leden) en overtuig hen van uw verhaal. Op basis van uw interview en hun algemene beoordeling zullen de juryleden uw voorstel aanbevelen voor financiering (“go”) of niet (“no go”).
  • Als u wordt geselecteerd, tekent u een contract met de Commissie.

Subsidiebegroting en deadlines voor 2021

Het subsidiebudget voor EIC Accelerator bedraagt ​​in 2021 bijna 1,1 miljard euro en is als volgt verdeeld over de categorieën:

  • Openstaand: 592,5 miljoen euro
  • Uitdagingen: 495,1 miljoen euro

U kunt zich vanaf 8 april 2021 aanmelden voor de EIC Accelerator Open 2021. Een korte aanvraag kan op elk moment worden ingediend, terwijl er in 2021 twee deadlines zijn voorzien voor het indienen van volledige aanvragen, namelijk op 9 juni en op 6 oktober.

Meer weten?

Heeft u ondersteuning nodig bij het EIC Accelerator programma? Onze experts helpen u graag uw innovatie (verder) vorm te geven. En met een slagingspercentage van tweemaal het marktgemiddelde helpen zij u ook graag bij het opstellen van een kansrijke aanvraag voor de EIC Accelerator.