Van innovatie tot toepassing – wat is de rol van EU-financiering?

Hoe verkrijgt u steun voor onderzoeks- en innovatieprojecten? Wat zijn de belangrijkste stappen die gevolgd moeten worden tijdens het indienen van een voorstel dat kan leiden tot een succesvolle aanvraag? Dit zijn slechts een paar vragen die kunnen opkomen bij het intimiderende proces van het opstellen van een projectvoorstel. En er kunnen nog meer vragen bijkomen naarmate het project verschuift naar de implementatiefase. In de volgende tekst worden kort een aantal belangrijke punten toegelicht waarmee u rekening moet houden als u aan een door de EU gefinancierd project begint.

3 belangrijke punten voor een succesvol project

Uitgenodigd voor de paneldiscussie “From innovation to deployment – what is the role of EU funding?” op de eerste dag van de Raw Materials Week, identificeerde Nader Akil (PNO Innovation Belgium) de belangrijkste criteria die van een projectvoorstel een succesverhaal kunnen maken. Vanuit zijn positie als Senior Innovation Consultant en Operations Manager binnen het bedrijf, kan Nader terugvallen op zijn uitgebreide ervaring in het opzetten van strategische en grote samenwerkingsprojecten op verschillende gebieden, en in het ontwikkelen van strategische onderzoeks- en innovatieagenda’s voor sectorale organisaties.

Gevraagd naar de criteria die van een projectidee een succesverhaal maken, identificeerde Nader drie belangrijke elementen waarmee rekening moet worden gehouden tijdens de voorbereidingsfase, maar ook tijdens de uitvoeringsfase van het project:

  1. Evalueer objectief het potentieel van het project om een duidelijke en netto vooruitgang te boeken ten opzichte van de huidige State-of-the-art (SoA);
  2. Zoek de unieke waarde propositie van de door het project voorgestelde oplossing. Communiceer er duidelijk over en vertaal het in meetbare doelstellingen;
  3. Zorg ervoor dat het project uitmuntende en impactvolle voorgrond kan genereren om voldoende investeerders aan te trekken en zo oplossingen dichter bij de markt te brengen.

Verschillen tussen onderzoeks- en innovatieacties (RIA) en innovatieacties (IA)

RIA– en IA-projecten verschillen aanzienlijk in het volwassenheidsniveau van de technologieën die ze ontwikkelen. RIA zijn vooral gericht op activiteiten om nieuwe kennis te vergaren, maar ze kunnen ook de haalbaarheid van een nieuwe technologische oplossing, een product of zelfs een dienst beoordelen. IA-activiteiten zijn voornamelijk gericht op de ontwikkeling van plannen en ontwerpen voor nieuwe, gewijzigde of verbeterde producten en kunnen prototypes, tests, demonstraties, proefprojecten, grootschalige product validatie en markttoepassing omvatten.

Als we het hebben over routekaarten voor exploitatie, moeten zowel RIA als IA een samenhangende en gemotiveerde aanpak omvatten, waarbij verschillende actoren betrokken zijn. Er is echter een fundamenteel verschil tussen de RIA- en IA-projecten:

  • In het geval van RIA-projecten is het meest plausibele exploitatiescenario om ze naar de fase van de innovatie-actie te brengen en een pilot te ontwikkelen waarin de resultaten worden gedemonstreerd. Dit vereist ongetwijfeld gecoördineerde acties, motivatie en voortdurende betrokkenheid van verschillende actoren. De Europese Commissie zal bijvoorbeeld het potentieel voor voortzetting moeten veiligstellen door middel van verdere innovatieprogramma’s die de opschaling van projecten naar een proeffabriek vergemakkelijken. Aan de andere kant zal de O&I-gemeenschap die betrokken is bij RIA de overgang naar een hogere TRL moeten begeleiden en bereid moeten zijn na te denken over zakelijke aspecten, de fabricage van apparatuur en andere activiteiten die soms ver afstaan van hun huidige onderzoeksactiviteiten.
  • Bij IA-projecten verschuift de aandacht naar de noodzaak om een degelijk bedrijfsplan op te stellen en alle risico’s te identificeren en te beperken die potentiële investeerders kunnen lopen wanneer ze beginnen aan een missie om technologieën dichter bij commercialisering te brengen.

Schrijf een competitief projectvoorstel

Als consultancybedrijf gespecialiseerd in EU-financiering kan PNO Innovation zeer concrete hands-on ondersteuning bieden en vanaf dag één bijdragen met ideeën en conceptontwikkeling om uw aanvraag voor te bereiden. Ons portfolio van door de EU gefinancierde projecten omvat sectoren zoals CHEMISTRY & CIRCULAR ECONOMY, CLIMATE & ENERGY, en BIO, FOOD & AGRO.

Ontdek onze succesverhalen: PLATIRUS en CROCODILE.

Fotogalerij van onze paneldiscussie “Van innovatie tot toepassing – wat is de rol van EU-financiering?