Clusterhub voor de productie van materialen voor batterijen uit Europese bronnen

Het idee om een permanente clustering hub op te richten ontstond in november 2022 tijdens de 7e editie van de Raw Materials Week. Tijdens dit evenement kwamen acht door de EU gefinancierde projecten bijeen voor een workshop met dezelfde naam: “Productie van grondstoffen voor batterijen uit Europese bronnen”, die werd georganiseerd door PNO Innovation België, namens de projecten CROCODILE, RHINOCEROS en LiCORNE. De positieve ontvangst en enthousiaste belangstelling van belanghebbenden moedigden de Europese Commissie aan om het voorstel voor een permanente Clustering Hub te omarmen.

Platform voor kennisuitwisseling

De Cluster Hub “Productie van grondstoffen uit Europese bronnen” is ontwikkeld als samenwerkingsplatform voor verschillende partners die betrokken zijn bij Europese projecten. Deze partners zijn onder andere particuliere bedrijven, ondersteunende organisaties, deskundigen, universiteiten en onderzoeksinstituten. Het doel van deze hub is om kennisuitwisseling te vergemakkelijken, zodat deelnemers gemeenschappelijke onderwerpen met betrekking tot hun projecten en de productie van materialen voor batterijen kunnen identificeren en bespreken. Daarnaast wil de hub synergiëen bevorderen die innovaties kunnen stimuleren voor de recycling van batterijen en de productie van grondstoffen voor batterijtoepassingen uit primaire en secundaire bronnen die in Europa beschikbaar zijn.

Meer informatie over het eerste clusterevenement, dat in november 2022 werd georganiseerd, is te vinden in dit artikel.

De weg bereiden voor een Europese batterij-industrie

Europese investeringen in batterijen zijn van groot belang vanwege hun cruciale rol bij het bevorderen van duurzame energie en transport in de regio. Lithium-ion accu’s (LiB’s) zijn niet alleen populair geworden in consumentenelektronica, maar ook in de ontwikkeling van wagenparken met lage emissies, stationaire opslagsystemen en zelfs ruimtevaarttoepassingen. Nu Europa streeft naar het bevorderen van duurzaamheid, is er sprake van een groeiend regelgevend momentum dat nieuwe normen en eisen introduceert voor de milieu- en circulaire aspecten van batterijen. In deze context spelen onderzoeks- en innovatieprojecten op het gebied van batterijen een cruciale rol door technologische oplossingen aan te bieden die zijn afgestemd op het nieuwe wetgevingskader dat in de batterijenverordening is uiteengezet. Deze projecten bevinden zich in een goede positie om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame en circulaire batterijoplossingen, waarbij naleving van het zich ontwikkelende regelgevingslandschap in Europa wordt gewaarborgd.

Missie & Doelstellingen

Vandaag de dag is de Cluster Hub “Productie van grondstoffen voor batterijen uit Europese bronnen” een door samenwerking gedreven gemeenschap die dezelfde missie deelt – het bevorderen van de kennis die nodig is om een meer duurzame en circulaire productie van grondstoffen voor de Europese batterij-industrie te stimuleren.

illustration reflecting the mission of the Cluster Hub "Production of raw materials for batteires from European resources"

Ontdek de Hub