Verlenging toepassing ontwrichte zonesteun bekrachtigd

Het federaal kernkabinet besliste vorig jaar al om de looptijd van de drie Vlaamse steunzones (of ‘ontwrichte zones’) met 24 maanden te verlengen. Het Koninklijk Besluit waarin die beslissing wordt bekrachtigd, werd echter pas recent gepubliceerd. In afwachting van die publicatie konden bedrijven wel een aanvraag indienen voor de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in steunzones (of ‘ontwrichte zonesteun’), maar werd er afgeraden om de vrijstelling al toe te passen. Nu de publicatie in het Belgisch Staatsblad een feit is, kan deze vrijstelling retroactief toegepast worden.

Wat zijn ontwrichte zones?

Steunzones of ‘ontwrichte zones’ zijn gebieden die zware economische klappen kregen en dus tijdelijk economisch ‘ontwricht’ zijn.

In Vlaanderen zijn er drie steunzones erkend als gevolg van economische problemen in het verleden:

  • Steunzone rond Genk, als gevolg van de sluiting van Ford Genk (met nieuwe einddatum 31/10/2024);
  • Steunzone rond Turnhout, als gevolg van de sluiting van de Heinz fabriek en de vele ontslagen bij Philips (met nieuwe einddatum 31/10/2024);
  • Rond Machelen-Zaventem, als gevolg van vele kleinere sluitingen en saneringen (met nieuwe einddatum 31/05/2028).

Wat is ontwrichte zonesteun?

Kmo’s die investeren in deze ontwrichte zones kunnen een vrijstelling van 25% van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen, gedurende een periode van 2 jaar per extra arbeidsplaats die als gevolg van deze investering werd gecreëerd en die gedurende ten minste drie jaar behouden blijft. Met deze steunmaatregel wordt extra tewerkstelling in de steunzones dus beloond. Deze maatregel zorgt voor een onmiddellijke korting op de loonkosten van ongeveer 4 tot 5%.

Voor grote ondernemingen gelden er striktere voorwaarden. Zo kunnen grote ondernemingen enkel gebruik maken van de ontwrichte zonesteun als ze in een gemeente liggen die ook opgenomen is in de regionale steunkaart. In Vlaanderen gaat het om volgende gemeenten:

  • Limburg: Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hechtel-Eksel, Heers, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Maasmechelen, Oudsbergen, Pelt, Tessenderlo, Tongeren en Zutendaal;
  • Oost-Vlaanderen: Geraardsbergen en Ninove.

Daarnaast moeten de nieuwe arbeidsplaatsen bij grote ondernemingen ook minstens vijf jaar behouden blijven. Enkele sectoren worden ook uitgesloten voor deze steunmaatregel, en er moet bovendien ook rekening gehouden worden met Europese steunplafonds indien een onderneming ook al investeringssteun krijgt onder de vorm van Strategische Transformatiesteun (STS).

Wil u meer weten of weten of u in aanmerking komt? Neem gerust contact met ons op.