Nieuw project ACHIEF heeft ambities om energie-intensieve industrieën te optimaliseren

Een nieuw project ACHIEF is toegevoegd aan het portfolio van PNO Innovation in de energiesector. Het project biedt een geweldige kans om te evolueren naar een meer energie- en hulpbronnenefficiënte energie-intensieve industrieën (EII) sector.

Nieuwe, efficiënte, op materialen gebaseerde oplossingen

Het ACHIEF-project heeft een subsidie ​​van € 5,8 miljoen ontvangen uit het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie om nieuwe efficiënte, op materialen gebaseerde oplossingen te ontwikkelen die het mogelijk maken om te voldoen aan extreme en fluctuerende omstandigheden die momenteel in energie-intensieve industrieën (EII) voorkomen. De oplossingen zullen worden ontwikkeld door het gebruik van een gecombineerde kunstmatige intelligentie-aanpak voor het ontwerp van innovatieve materialen en beschermende coatings met verbeterde sterkte bij hoge temperaturen, kruip- en corrosie-eigenschappen.

De EII-sector, geworteld in veel strategische waardeketens, is een van de hoekstenen van de EU-economie. De procesindustrie is echter verantwoordelijk voor ruim 1/3 van de mondiale energievraag en voor bijna 40% van de CO2-uitstoot. In deze context kunnen innovatieve hoogwaardige materialen de energieprestaties van EII’s verbeteren in vergelijking met die van traditionele materialen, door apparatuur en componenten in staat te stellen langer te presteren onder de hoge temperaturen die worden bereikt in industriële processen, waardoor de productiviteit wordt verbeterd, uitvaltijd wordt vermeden en de algehele efficiëntie van de productie-installatie wordt verhoogd.

Het ACHIEF-project

PNO zal samenwerken met tien andere partners om de methodologie van het ACHIEF-project tot leven te brengen, die naar verwachting een grote impact zal hebben op de industriële sector van de EII: aanzienlijke verbetering van de energie-efficiëntie, vermindering van de CO2-uitstoot en het gebruik van hulpbronnen, langere levensduur van de apparatuur. Het ACHIEF-project heeft een reeks zeer ambitieuze doelstellingen gedefinieerd die tot doel hebben een positieve bijdrage te leveren:

  • Ontwikkel innovatieve materialen met hoge temperatuursterkte en kruipweerstand op basis van nieuwe High-Entropy Alloys (HEA’s) voor verbeterde prestaties van EII,
  • Ontwikkel nieuwe beschermende, van polymeren afgeleide keramische coatings met verbeterde erosie- en corrosieweerstand bij hoge temperaturen,
  • Ontwikkel hoogwaardige coatings op basis van HEA-nanocomposieten met verbeterde weerstand tegen slijtage bij hoge temperaturen en thermische vermoeiing,
  • Ontwerp en ontwikkel een nieuwe hoogchroomstaalsoort met 15% verbeterde kruipweerstand en
  • Implementeer geavanceerde hoogwaardige temperatuursensoren op basis van Fiber Bragg Grating-technologie en corrosiesensoren op basis van elektrochemische impedantiespectroscopie.

ACHIEF-consortium

Elf partners uit zeven landen in Europa die de RTO- en industriële wereld bestrijken, vormen het ACHIEF-consortium. Onder hen bevinden zich belangrijke partners zoals Tecnalia (TEC), Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives (CEA), Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TUPRAS), ARCELOR MITTAL SESTAO (ARCELOR). Een implementatieplan wordt gepresenteerd in de vorm van 9 werkpakketten, waarvan 6 technisch van aard.

PNO zal leiding geven aan de communicatie-, disseminatieactiviteiten en technologieoverdracht en valorisatie van innovaties. Als belangrijke adviseur van de Sustainable Process Industry through Resource and Energy Efficiency Association (SPIRE) zal PNO de banden versterken met relevante belanghebbenden binnen de SPIRE-sectoren (bijvoorbeeld staal, chemie, techniek).

Voor de allereerste keer komt het ACHIEF-consortium bijeen om het project officieel te lanceren op 14 oktober 2020. Partners zullen de eerste reeks taken en mijlpalen bespreken die de weg zullen vrijmaken voor een succesvol begin van het project.

Meer weten?

Stuur ons een bericht met uw contactgegevens. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

EII